top of page
Buscar

Infància i Vida Camper

La vida “Furgonetera” viscuda des de la mirada de la infància, què els aporta?


Heu parat mai a pensar què els hi passa pel cap als nostres nens i nenes quan viuen experiències, les vacances o la seva vida en furgoneta? Jo sí, potser és defecte de professió. Sóc mare, des de fa 6 anys, i mestra des d'en fa 17. Ara fa tot just un any vam prendre la decisió familiar de comprar-nos una furgo, per tant som bastant “novatillos”, però el pes més important que ens va fer decidir a comprar-la va ser el nostre fill.


En David i jo, Tània, quan érem nens, amb les nostres famílies respectives, havíem tingut diferents maneres de viure l'estiu i el temps de lleure amb els nostres pares. El David havia pogut gaudir de la vida de càmping, sempre en bungalow i tenda, ja en l'adolescència. En canvi jo, no havia fet mai vacances i la piscina del poble on vivia era el meu lloc de trobada estiuenca. Al trobar-nos no hem estat una parella molt arriscada i “aventurera”, però sí molt activa turística i culturalment parlant, hem viatjat el que els nostres ingressos ens han permès i tenim molt arrelat que la cultura es fa visquent-la en primera persona.

Així que teníem clar que al nostre fill li volíem transmetre aquest valor, imprescindible per nosaltres, necessari per transitar per la vida amb enriquiment personal.

Al nostre entorn tenim uns amics i uns nebots que tenen furgo i mica en mica ens van anar contagiant el cuquet per aquest món, fins ara desconegut per nosaltres.

Ara un any després de comprar l'@atzurvan, de segona mà, i fent balanç d'aquests mesos podem dir que no ens arrepentim en cap moment d’aquesta compra.

El motiu: l’experiència que està visquent el nostre fill cada cop que sortim a la carretera, de cap de setmana, de càmping… amb la furgo és tan especial i enriquidora per ell que desitgem gaudir aquests moments durant molt de temps més.

Què pot aportar aquesta manera de viatjar a un infant? o no tan de viatjar, si no, de viure moments fora de casa, de gaudir del temps de lleure en un espai que no és casa teva pròpiament (malgrat acabes sentint-la com la teva segona casa)?

Per un costat, incloure a les criatures des

del minut u quan comences a pensar o preparar una sortida, o bé escoltar les seves propostes d'allà on vol anar i materialitzar-les els fa sentir que formen part del procés, que se'ls escolta i se'ls té en compte. Això implica mantenir moltes converses, buscar i observar mapes, cercar informació d'aquells llocs que podem visitar, trobar activitats que podem fer… totes aquestes tasques que a simple vista poden semblar que no són gaire transcendents, passen a ser situacions que si les viuen són interioritzades molt profundament. És evident que la participació en aquestes tasques tindrà molt a veure amb l’edat que té el nen o nena, però de ben segur que sabem donar responsabilitats i incloure al nostre fill o filla d’una manera o altra en aquesta manera de viure.


"Digues-m’ho i ho oblido, ensenya-m’ho i ho recordo, involucra-m’hi i ho aprenc”

Benjamin Franklin


Fer d’un infant competent per a la vida, no és només feina de l’escola, el nucli familiar on creixes i et desenvolupes té molta importància. I per nosaltres gaudir dels moments i sortides en furgo ens ajuda a que el nostre petit vagi adquirint unes competències que d’una altra manera potser no les adquiriria.

Ara per ara, nosaltres gaudim molt de campings per pernoctar, ens dóna més seguretat i el fet de tenir força serveis disponibles ens dóna tranquil·litat, ja he comentat abans que no som massa aventurers. Qui sap si mica en mica anirem ampliant experiències, aquí tothom aprèn! Doncs pernoctar en un càmping també dóna l'oportunitat a l'infant de relacionar-se, socialitzar amb altres nens i nenes, o inclús adults, d'altres llocs del món. A vegades de pobles propers, però d'altres de llocs més llunyans. D'aquesta manera amplien mirada i coneixen persones amb altres maneres de fer, costums i, sovint, idiomes diferents als seus. Torno a insistir, aprenentatge un cop més.

Per un altre costat, quan ja estan immersos en l'experiència en si , els beneficis de viatjar en furgo amb canalla de ben segur que ja els coneixeu, sobretot, si sou del “mundillu”. Poso en valor el fet que viatjar en furgo suposa prescindir de moltes comoditats, simplificar i aprendre a valorar el que és necessari del que no i conviure en un espai tan reduït suposa un extra de paciència, i alhora és una oportunitat per aprendre a gestionar un munt d'emocions que poden sorgir. Si això és un aprenentatge per l’adult imagineu per l’infant.

Una forma de vida més pausada, al nostre ritme, connectant amb la natura, coneixent gent, ampliant el teu i el seu cercle d'amistats o coneguts, experiències en campings, en pobles, coneixent altres idiomes, altres maneres d'entendre el món… I ara per ara, del que ens sentim més orgullosos és del respecte que es respira dins d'aquest món. Respecte per l’entorn i per les persones. La solidaritat i el “bon rotllo” són dos aspectes que valorem molt i que volem transmetre al nostre fill i així les adquireixi com a pròpies i viatjant d’aquesta manera ens ho facilita.


El nostre desig, entre d’altres, és que el nostre fill gaudeixi com ho fa de tota la riquesa que aporta aquesta manera de viatjar. Perquè aquestes experiències, ja n’estem convençuts, són allò que faran d’ell una millor persona.

Moltes vegades hem escoltat dir que els nens i nenes són el futur, però cal anar una mica més enllà. Els nens i nenes seran els adults del futur, però ara per ara són els infants del present i cal dedicar-lis el temps necessari i oferir la riquesa de coneixement i les experiències necessàries per fer un adult prou competent, respectuós amb el medi, la natura, empàtic i amb principis i valors que es convertirà en el futur.


“L’Educació no és la preparació per a la vida. L’Educació és la vida en si mateixa” John Dewey.

Visquem amb intensitat aquests moments amb la nostra infància, el seu cor farà la resta.


Tània

Olesa de Montserrat

@atzurvan


75 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page