top of page
Buscar

Viatjar amb els sentits

Cadascú de nosaltres viatja per diferents motius; molts viatgen per veure paratges insòlits o paradisíacs, altres per poder contemplar increïbles edificis meravellosos o conèixer diferents cultures i costums.


Si preguntéssim què és la cultura probablement obtindríem respostes ben diferents. La cultura és als museus, als palaus de música, a les biblioteques, a l’arquitectura... Però n’hi ha una altra de cultura que sovint no és tan cridanera, ni luxosa, ni queda tan bé als perfils d’instagram, però que mostra molt més de la cultura d’un poble que tots els quadres dels seus museus. A nosaltres ens agrada seure al voltant d’un plat i veure que, al cap i a la fi, no hi ha res més universal que el menjar. I no només per omplir la panxa, sinó per gaudir; per compartir moments, experiències, alegries i festejos.


Els plats ens diuen moltes coses sobre la persona que els cuina. Hi ha molt de la seva cultura i costums, de la seva història, el seu clima, la seva terra i també de la forma que viuen. Una de les coses que més ens crida l’atenció és comprovar com, històricament, no hi ha tanta diferència entre uns pobles i uns altres. Tothom cuina el que té a prop, gairebé de manera molt pareguda. Perquè a tot arreu celebrem menjant i bevent, des de temps molt antics. Viatjar amb els nostres vehicles ens dóna l’oportunitat de gaudir d’una manera especial de la cultura del lloc que ens acull. Ens porta als mercats, a les places, a comprar amb la gent local. Ens invita a comprar productes de temporada i sobretot, de proximitat. Ens permet parlar i preguntar quins plats son típics, i sobretot, per què ho son. Portar la casa a sobre –i les nostres cuines- i anar canviant de veïns quasi cada dia, ens dóna l’oportunitat de conèixer molta gent, alguns de pas com nosaltres, altres de locals. Però sempre ens permet quasi ficar-nos a casa del veí, compartir les nostres taules i el nostre menjar; deixar part nostra, però sobretot, emportar-nos tot allò que vulguin compartir amb nosaltres.


I en tornar a casa, descobrir una fruita o una verdura -que sempre havia estat allà, però mai ens n'havíem adonat ni li havíem parat cap atenció) i dibuixar-nos un somriure. I emportar-nos-la a casa, i tornar a preparar el plat que ens va ensenyar aquella iaia... I així, tornar a viatjar, des de casa, gracies al gust.



Lourdes

Badalona

@cocinaNgo

92 visualizaciones2 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page